Gondozottból kolléga – Győri Marietta példaadó életútja

Győri Marietta nevelőszülőknél nőtt fel, és utógondozó otthonba került nagykorúvá válása után. Nagy utat tett meg, hiszen ma már ő is kisgyermekgondozó. Gyakorlatát a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola veszprémi gyermekotthonában végezte. A végzettsége megszerzése után, idén nyártól a veszprémi gyermekotthonban dolgozik. Kollégái, vezetői szerint nagy segítséget jelent a munkája. Mindenki kedveli, és szeretnék, ha hosszú távon maradna az intézményben.

Honnan indult az életed?

1999-ben születtem, tizenkét éves koromig Veszprémben éltem. Két testvéremmel együtt kerültem Zalagyömörőre nevelőszülőkhöz. Ott tizennyolc éves koromig laktam.



Tizennyolc éves korod után hol tudtad folytatni az életed?

A nagykorúvá válásom után a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola zirci utógondozó otthonába költöztem. Jelenleg külső férőhelyen a balatonalmádi utógondozóban lakom, ahol tanulmányaim befejezéséig maradhatok. Az otthon nevelőivel és gondozottjaival megmaradt a kapcsolatom, a nyáron nyaralni is együtt mentünk. Sokszor szervezünk közös programokat. Buzdítanak, támogatnak, örülnek a sikereimnek.


Több szakmát is tanultál. Mesélnél ezekről?

Az általános iskolai tanulmányaim után Tapolcán szakácsként végeztem, majd 2020-ban Zircen érettségiztem, ezt követően a cukrász szakmát is kitanultam.


Mi vonzott ezekben a szakmákban?

Érdekel a főzés, sütés, szeretem, ha valamiben kreatív lehetek. Szeretek megvendégelni másokat. Az utógondozó-otthonban szívesen sütöttem süteményeket. Amióta egyedül élek a külső férőhelyen, azóta nem sütök, mert csak magamnak nem szeretek.


Ugyanakkor más irányba is képezted magad…

Igen, megszereztem az óvodai dajka, majd pedig a kisgyermekgondozó végzettséget is. Jelenleg pedig Veszprémben logisztikai tanulmányokat folytatok, és a jogosítvány megszerzése is folyamatban van. A vizsgák megvannak, már csak a gyakorlat van hátra.


Hogyan merült fel benned a cukrász és a szakács végzettség után a dajka és kisgyermekgondozói hivatás? Mi vonzott ebben?

Mindig gyermekekkel éltem együtt, hiszen három testvérem van, a nevelőszülőnél is sok kisgyermek volt, akiknek a felügyeletét gyakran mi, nagyobbak láttuk el. Megszerettem a velük való foglalkozást, szívesen játszom velük, öltöztetem, etetem őket. Nagyon sok szeretetet kapok tőlük, és úgy érzem, feltöltik a mindennapjaimat.


Mit szeretsz most benne a leginkább?

Jól érzem itt magam, a közösség is nagyon jó. Szeretek ide járni, „feltöltenek” a gyerekek.


Van valami hobbid?

Szeretek olvasni. És a másik szakmám, a sütés és a főzés sem csak szakma a számomra. 


Mik a további terveid, álmaid?

Szeretnék egy házat. Jó volna családot alapítani, szeretnék anyuka lenni. És örülnék, ha volna módom utazni.  


SZGYF Veszprém Megyei Kirendeltség

Kapcsolódó témák:

Győri Marietta hit interjú szolgálat