Nyáron sem pihentetik az evezőket a „gyeris” gyerekek

A Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában 2015 óta folyik élmény- és kenuterápia. A speciális- és kettős szükségletű gyermekeink kivétel nélkül valamilyen traumát már átéltek eddigi életük során. Sokan közülük, már magzati korukban, illetve az első 3 év alatt is elutasítást kaptak, így az alapsérülésük az igen korai preverbális korszakra tehető.

gyeris1

Terápiájuk ezért az ősbizalom megtapasztalását, újraépítését is kell, hogy célozza. Specifikus, és komplex terápiára van szükségük. A rekreáció egyik alappillére a természethez, az őselemekhez való visszatérés, illetve a testi érzetek által megtapasztalt gyógyító erők integrálása.

A gyermekközpontban az ősfás környezet és a tó, a terápia alapját képezi. Sok esetben a gyerekek csak szabadon ringatóznak fekve a kenuban, megtapasztalva a mindenséggel való egybeolvadást, az ősbizalom alapját. Ennek a megtapasztalása, zsigeri szinten azért is fontos, mert ezeknek a gyerekeknek kapcsolódási nehézségeik is vannak, melyek átírása elősegítheti a társadalomba való integrálásuk sikerességét. A kenuzás során fejlődik mozgáskoordinációjuk, egyensúlyérzékük, erőnlétük, kitartásuk, akaraterejük, csapatmunkában való részvételük. Azonnal megtapasztalják egy-egy mozdulat következményeit, és mindez a tudatosítás által válik terápiává.


Károlyi István Gyermekközpont