Esélyt adunk, utat mutatunk – 140 éves az Aszódi Javítóintézet

Idén 140 éve, 1884-ben alapították meg az Aszódi Javítóintézetet, mely az ország első javítóintézeteként került be a gyermekvédelem történetébe. Ebből az alkalomból került sor szeptember 19-én a jubileumi megemlékezésre, egyben szakmai napra az aszódi intézményben.

Az Aszódi Javítóintézet dísztermében szakemberek, munkatársak gyűltek össze a szakmai napra

Társintézmények képviselői, kutatók és szakemberek, kollégák részvételével rendezték meg azt az egész napos szakmai összejövetelt, melyben az Aszódi Javítóintézet 140. születésnapját ünnepelték a meghívottak, egyben – szakmai előadásokon keresztül – megismerhették a vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket, javítóintézeti jó gyakorlatokat, nem utolsósorban pedig kicserélhették tapasztalataikat, élményeiket.

Puskás Péter, az intézmény igazgatója megnyitja a jubileumi rendezvényt

A jubileumi szakmai napot Puskás Péter, az intézmény igazgatója nyitotta meg, azt követően, hogy a jelenlévők meghallgathatták az intézmény pszichopedagógiai csoportjának előadását – egy citerával kísért bordal formájában. A szakmai nap résztvevőit köszöntötte még dr. Joó Aranka, az SZGYF szakmai főigazgató-helyettes, aki beszédében elismerően szólt az intézményben folyó munkáról, hangsúlyozva: „Ez a jubileumi alkalom nem csupán az intézmény 140 éves múltjáról való megemlékezés, hanem egyben annak a szakmai közösségnek is az elismerése, amely fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a javítóintézeti nevelés ne csupán egy átmeneti megoldás legyen, hanem valóságos változást hozzon a fiatalok életébe.”

Dr. Joó Aranka, az SZGYF szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket

A jubileumi nap nagy részében szakemberek számoltak be az aktuális kutatási eredményekről, akár személyes élmények segítségével, akár statisztikai adatok felvonultatásával. Az egymást követő előadásokban szó esett a neveléstudomány szerepéről a fiatalkori bűnelkövetés megelőzését illetően, a vallásos nevelés bűnmegelőzésben játszott szerepéről és lehetőségeiről, illetve a fiatalkori bűnelkövetés közelmúltbeli tendenciáiról. A délutáni előadások elsősorban a személyiségfejlesztés lehetőségeiről szóltak, egyéni élmények, tapasztalatok megosztásával. Így a résztvevők a sport szerepéről, illetve a társasjátékok személyiségformáló hatásáról is hallhattak előadásokat. A legnagyobb elismerést és tapsot Pintyi György, a javítóintézet munkatársának beszámolója kapta, aki maga is az intézmény növendéke volt. Életútját, tapasztalatait inspiráló előadásban foglalta össze.

Pintyi György saját életéről, tapasztalatairól tartott előadást

A jubileumi alkalom végén egy hatalmas dobostorta került az előadótérbe. A 140 éves születésnapi tortát Puskás Péter vágta fel és szervírozta a jelenlévőknek.

Puskás Péter, az Aszódi Javítóintézet igazgatója a születésnapi tortával

SZGYF Szervezetfejlesztési Osztály