„Neked egy óra, három embernek az élet”

Főigazgatóságunk évek óta többször lehetőséget ad a dolgozóinak, valamint az internetes hirdetésre megjelent „külsősöknek”, hogy véradással donorként segítsék az arra rászoruló betegek gyógyulását. A Magyar Vöröskereszt és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közös július 4-i immár hatodik véradó akcióján 33 önkéntes adott vért.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint a vérkészletek megfelelő biztosítása mindig fontos, a nyári hónapokban a zökkenőmentes vérellátás megszervezése nehezebb feladat, hiszen sokan a rendszeres véradók közül is elutaznak, a szabadságok miatt pedig csökken az önkéntesek száma, miközben naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség.

Ezért idén nyáron a Magyar Vöröskereszt együttműködve az Országos Vérellátó Szolgálattal július 1-je és szeptember 1-je között a „Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű kampánnyal hívja fel a figyelmet az önkéntes véradásra.


Jelenleg a 18 és 65 év közötti, 50 kilogramm testsúly felettiek adhatnak vér. Két véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

A regisztrált jelentkezőknél előzetesen ujjbegy-szúrással meghatározták a vércsoportot, megnézték a hemoglobin szintet és áttekintették a donor által kitöltött kérdőívet. A kivizsgálás része volt a vérnyomásmérés is, majd mindezeket számba véve döntötte el az orvos, hogy engedélyezi-e a véradást.


A véradóknak kisebb ajándékokkal – könyv, kitűző – kedveskedtek a szervezők. Az önkéntesek egy személyes köszönőkártyát kaptak, amelyen egy egyedi kód is található. Amennyiben feltöltik a kártyán szereplő kódot a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalra, értékes heti nyereményekre pályázhatnak, ha pedig a véradásuk tényét is megosztják a Facebookon, egyszerre két sorsolásban is részt vesznek. A kampány végén pedig további fődíjakat osztanak ki.

A nyári kampány végén, a két hónapos időszak lezárásaként többek között 50 darab fitnesz karórával honorálják a véradókat, továbbá kisorsolnak 4 darab páros borkóstolót a Laposa Pincészet felajánlásából, két fő részére szóló két éjszakás pihenést a Budapest Mercure Hotelben, az Accor felajánlásából. Valamint a véradásukat megosztók hetente páros belépőt nyerhetnek a Budapest Park aktuális koncertjére.

A segítőkész önkénteseknek a sok nyeremény lehetősége mellett a véradásért járó szabadnap is motiváló tényező lehet.


SZGYF Központ – Főigazgatói Iroda