HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49.

Varázscsepp

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny a gyermekvédelmi alap- és szakellátásban nevelkedő gyermekek, illetve utógondozásban nevelkedő fiatalok részére a Cseppkő Gyermekotthonból indult el. A versenynek mai napig fő szervezője és lebonyolítója dr. Herczeg Krisztián igazgató vezetésével a Cseppkő Gyermekotthon.

A tehetségkutató verseny öt különböző kategóriában ad lehetőséget arra, hogy a jelentkezők összemérhessék tudásukat és tehetségüket:

 • ének kategória,
 • tánc kategória,
 • hangszer kategória,
 • vers és próza kategória, valamint
 • egyéb előadó-művészet kategória (pl. rap, kisebb színdarabok).

A 2011. évben indult verseny először Cseppsztár néven valósult meg, majd a 2012. évtől Varázscsepp néven vált országosan is nagy érdeklődést kiváltó rendezvénnyé.

A rendezvény színvonalas szervezése a Főigazgatóság és a Fővárosi Kirendeltséggel való együttműködés, valamint a társintézmények összefogásával, valósult és valósul meg. A Cseppkő Gyermekotthon irányításával létrejött egy projektcsapat, amely a projektterv írásától a színpadi dekoráción, a vendéglátáson keresztül a gyermekvédelmi intézményekkel való kapcsolattartásig megvalósítja a versenyhez kapcsolódó előkészítő és szervezési feladatokat, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe, beleértve a gyermeksegítőket is.

 A verseny több fordulóból tevődik össze:

 • a helyi szinteken zajló selejtezőből,
 • a Cseppkő Gyermekotthonban megrendezésre kerülő elődöntőből és középdöntőből, valamint
 • a most már évek óta helyszínt biztosító Marczibányi Téri Művelődési Központban megrendezésre kerülő döntőből.

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny megrendezésének rövid távú céljai közt szerepel:

 • a tehetséges gyermekek felkutatása és további lehetőségeik bővítése,
 • a Főigazgatóság tehetséggondozó programjába való bevonás lehetőségének megteremtése,
 • a fiatalok ösztönzése, motiválása az önkifejezés fejlesztésére,
 • a segítségnyújtás az ifjú tehetségek céljainak eléréséhez,
 • az esélyegyenlőség és a társadalmi tolerancia erősítése,
 • bűnmegelőzés, drog prevenció a szabadidő hasznos eltöltése által.

A Tehetségkutató Verseny hosszú távú célja, hogy minél több gyermek számára nyisson új távlatokat, kitörési lehetőséget kínáljon számára, valamint, hogy megjelenjen a saját, belső motivációja. Amikor a gyermekek, fiatalok látják a saját és mások sikereit, példát mutatnak egymásnak, barátságokat kötnek, a zene, a művészetek szeretete összeköti őket, és ez jobban motiválja őket, mint bármi más.

A Verseny megrendezése során a szervezők fontosnak tartották, hogy a zsűriben résztvevők olyan hiteles személyek legyenek, akik tehetségük által elismert, vagy egy-egy tehetségkutató versenyen elért eredményüknek köszönhetően váltak előadóművészekké, vagy szakmai munkájuknak köszönhetően elismert producerek, szakemberek, akiknek elismerése, buzdítása, konstruktív kritikájából merítve építkezhetnek saját előadó művészetük terén.

A Tehetségkutató Verseny nem csak a fent említett 5 kategóriában biztosítja a szakellátásban élők tehetségének megmutatását, hanem lehetőséget ad más művészeti ágakban is a bemutatkozási lehetőségre. A 2014. évi Varázscseppen hagyományteremtő céllal indult az a kiállítás, amely a gyermekvédelmi intézményekből érkező képzőművészeti alkotásoknak ad helyet az elődöntő, középdöntő és a döntő idejére, amelyeket a meghívott vendégek, támogatók, és nem utolsó sorban a versenyzők és a kísérőik is megtekinthetnek, megcsodálhatnak. 

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt több nagyvonalú támogató is a szárnya alá vette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mellett, iskolák, egyéb partner intézmények és civil adományozók is akadnak szép számmal, amelyeknek köszönhetően a jó tapasztalatokon, élményeken kívül senki sem tér vissza üres kézzel. Meg kell említeni a bírálóbizottság tagjait is, akik szintén ingyen vállalták, hogy eljönnek, zsűriznek, motiválják a gyerekeket, valamint kiemelt támogatóként kell megemlíteni a Marczibányi Téri Művelődési Központot, amely térítésmentesen ingyen biztosított helyszínt az elődöntők és a döntők számára.

A 2016. évi versenykiírás:

VI. Varázscsepp - Országos Tehetségkutató Verseny

  

2015
V. VARÁZSCSEPP hivatkozás
KÉPGALÉRIA hivatkozás
TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBOR – ZAMÁRDI hivatkozás
 
2014
IV. VARÁZSCSEPP hivatkozás
KÉPGALÉRIA hivatkozás
TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBOR – ZAMÁRDI hivatkozás
 
2013
III. VARÁZSCSEPP hivatkozás
KÉPGALÉRIA hivatkozás
TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBOR – ZAMÁRDI hivatkozás
 
2012
II. VARÁZSCSEPP hivatkozás
KÉPGALÉRIA hivatkozás
 
2011
I. CSEPPSZTÁR - I. VARÁZSCSEPP hivatkozás
KÉPGALÉRIA hivatkozás
 

 

 

banner4.jpg