HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49.

A tavaszt és a természet megújulását évek óta kulturális programmal köszönti a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény...

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelyintézményében első alkalommal rendeztük meg az „Állati jó” projekthetet, mely az...

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Befogadlak nevelőszülői országjárás” részeként április 30-án Nevelőszülői toborzó nap került...

Pszichiátriai- és szenvedélybetegek regionális színjátszó találkozóját rendezték meg a füzesabonyi közösségi házban 2019. április 24-én. Tatai...

Ünnepségen adták át április 24-én a főigazgatóság tanácstermében annak a nagysikerű képzőművészeti pályázatnak a díjait, amelyet az...

„Nekem itt jó sorom lesz”

60 lakó költözhet hamarosan új, minden igényt kielégítő intézményekbe a „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című projekt keretében Kalocsán. A programot- mely az Európai Unió 100%-os 893 millió 500 ezer forintos vissza nem térítendő támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jött létre- december 22-én, kedden az átadó ünnepségen ismertették. A bentlakásos intézmény kiváltásával járó építkezések és épület felújítások mellett eszközbeszerzésekre, továbbképzésekre és szervezetfejlesztésre is lehetőség nyílt.

„Nekem itt jó sorom lesz” – ezt nyilatkozta az egyik ellátott abban a kisfilmben, amelyet az ünnepségen vetítettek le. A filmben jól látszott a régi és az új épületek közötti különbség.

Az átadáson részt vett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntőjében elmondta, „a cél visszaintegrálni a társadalmi környezetbe ezeket az embereket, akik Kalocsán mostantól igazán otthonos körülmények között élhetnek.”

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatában Dolgozók Demokratikus Szervezete elnöke szerint is közös felelősségünk, hogy a fogyatékos embereken segítsünk, de hozzátette, hogy ez csak szeretetteljes hozzáállással valósulhat meg.

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt. „Az állam az elmúlt négy év során 5 milliárd forintot fordított a bentlakásos otthonok kiváltására. A program révén több mint 500 lakó kerülhetett új otthonokba” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a sikerre való tekintettel a továbbiakban a hasonló projektek esetében is a kalocsai tapasztalatokat hasznosítják majd. Ezen kívül köszönetét és elismerését fejezte ki a város lakóinak türelmükért, bátorságért és toleranciájukért.

A beszédek után a lakók előadták énekes produkciójukat, Bábel Balázs, Kalocsa és Kecskemét érseke pedig áldást kért az ott dolgozókra, a lakókra és az új épületekre.

A projekt 2013. július 1-jén kezdődött és 2015. november 30-án fejeződött be. Lényege, hogy a zsúfolt, leromlott állapotú Malom utcai bentlakásos intézmény hatvan fogyatékos lakója kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözhet át. Így lehetőségük adódik a társadalomban való közvetlen részvételre, a napi kapcsolat és együttélés pedig segítheti az elfogadást és az előítéletek lebontását. Saját maguk tervezhetik meg életüket, megerősíthetik társas és társadalmi kapcsolataikat, valamint egyenlő eséllyel férhetnek hozzá a közszolgáltatásokhoz.

A lakók Kalocsa hat helyszínén családi házakba, lakásokba, illetve egy nagyobb lakócentrumba költöznek. A Mócsy János utcai lakócentrumba 24, a Martinovics u. 3. szám alatti lakóotthonba 12, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti lakóotthonba 10, a Petőfi Sándor utcai lakóotthonba 8, a Sörös Imre utcai lakóotthonba 4, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti lakásba pedig 2 fő költözik.

Ők életük új szakaszát családi házias körülmények között, kétfős hálószobákkal, akadálymentes vizesblokkokkal, társalgóval, konyhával és étkezővel felszerelt lakóegységekben kezdhetik meg.

Serhal Diána

társadalmi kapcsolatokért felelős referens

Társadalmi Kapcsolatok Osztálya - SZGYF Központ

 

banner4.jpg