HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49.

A tavaszt és a természet megújulását évek óta kulturális programmal köszönti a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény...

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Befogadlak nevelőszülői országjárás” részeként április 30-án Nevelőszülői toborzó nap került...

Pszichiátriai- és szenvedélybetegek regionális színjátszó találkozóját rendezték meg a füzesabonyi közösségi házban 2019. április 24-én. Tatai...

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelyintézményében első alkalommal rendeztük meg az „Állati jó” projekthetet, mely az...

Ünnepségen adták át április 24-én a főigazgatóság tanácstermében annak a nagysikerű képzőművészeti pályázatnak a díjait, amelyet az...

„Nem kirekeszteni, hanem befogadni”

December 9-én, szerdán került sor az Aranysziget Otthon Szentesi Otthonának kiváltása című projekt zárórendezvényére. A projekt keretében- mely az Európai Unió egymilliárdos beruházásával valósult meg- jövő héttől 90 pszicho-szociális fogyatékkal élő személy költözhet új, speciális igényeiket kielégítő lakásokba.

Ez Szentesen és Nagymágocson összesen 11 helyszínt jelent. A fogadás Szentesen, az egyik Rákóczi utcai támogatott lakhatást biztosító épületben zajlott.

Az eseményen részt vett Farkas Sándor országgyűlési képviselő, aki bízott benne, hogy a változásokat követően a helyiek is segítőkészek és támogatóak lesznek. „Ezeket az embereket nem kirekeszteni, hanem befogadni kell” – mondta.         

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese hangsúlyozta, nem szabad különbséget tenni ember és ember között az alapján, hogy ki milyen fogyatékossággal él.

 

„A fogyatékos embereket fel kell készíteni az önállóságra, a társadalmat pedig az elfogadásukra. Bízunk abban, hogy Szentes és Nagymágocs jó példát mutat majd ebben. Csongrád megyében ez lesz az első intézmény, amely ilyen rendszerben működik. Mi felkészülten, ámde izgatottan állunk az új feladat előtt! Úgy hiszem, a projektnek köszönhetően valósággá válhat minden szakember álma, aki ezen a területen dolgozik” – így fejezte be köszöntőjét Dr. Berta Árpádné a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltsége igazgatója.

A beszédek után Gilicze Andrásné református lelkész megáldotta, Gruber László plébános pedig megszentelte az épületet. A program további részében átadták az otthont, majd az Aranysziget Otthon Szentesi Otthon lakóinak műsora következett. A nap állófogadással zárult.

Az Aranysziget Otthon Szentesi Otthon lakóira minden tekintetben új élet vár. A leromlott állapotú, zsúfolt, nem megfelelő környezetből jövő héttől már igényes, berendezett, minden kívánságot kielégítő épületekbe költözhetnek.

A költözés Szentesen 57, Nagymágocson 22 embert érint. Összesen 11 különböző helyszínt vehetnek majd birtokukba, ami magába foglal négy 12 férőhelyes lakást, egy 25 fős lakócentrumot, 3 darab 4 fős és 1 darab 5 fős házat.

Szentesen kettő 12-12 férőhelyes, támogatott lakhatást biztosító épületet jelent, a Rákóczi Ferenc utca 110. és a 175. szám alatt. A 25 fős lakócentrum a bereklapos városrészben, az otthonok a Vásárhelyi út 61. valamint a Csongrádi út 7. címen találhatóak meg, utóbbiban egy nappali ellátást biztosító foglalkoztatót is kialakítottak. Nagymágocson szintén két helyszínen készült 12 férőhelyes létesítmény, a Meggyes utca. 2. és a Szentesi út 27.-ben, szintén egy hasonló foglalkoztatóval. A további lakások itt a Jókai u. 52. és az 58. számú ingatlanok.

Az új helyekre bekerülő fogyatékkal élő személyek már megfelelő színvonalú ellátásban részesülhetnek. Önállóbbá válhatnak, ami nagy segítség gondozóiknak is. A projekt segíti integrációjukat a társadalomba, fejleszti képességeiket és személyiségüket. 

Serhal Diána

társadalmi kapcsolatokért felelős referens

Társadalmi Kapcsolatok Osztálya - SZGYF Központ

 

banner4.jpg