Powered by EverLive.net

„Annál jobban közeledünk egymáshoz, minél beljebb haladunk önmagunkban.” (Ottlik Géza)

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel első alkalommal rendezte meg a Magyar Speciális Független Filmszemlét 2015. október 8-án, az Eötvös 10 Közösségi Házban. A közönség 35 rövidfilmet láthatott, ebből 15 részesült díjazásban.

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke

„Arcodba nyomja az igazságot”

Az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér ezen a napon különleges portrék otthona lett. Nemcsak a filmeken keresztül ismerhettük meg ezeket az arcképeket, de a filmes blokkok közötti szünetekben a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke, Fábián Gábor Arcok a múló időben című kiállítását is megcsodálhattuk. A fotókiállítás anyaga portrékon keresztül mutatta be a Zsirai Otthon mindennapjait. „Igyekeztem úgy leképezni az arcokat, hogy mindenkinek megmaradjon a sajátos, egyedi tulajdonsága. A háttér mindig jobban foglalkoztatott, mint a mindenki számára bemutatott és látott valóság. Érdekes dolgok történnek a háttérben” – írja Fábián Gábor a képekről a kiállításról készült leírásban. Megnyitó beszédében szintén az arcok, a szembenézés fontosságát emelte ki Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti osztályának főosztályvezetője is, csak épp a befogadói oldalról. „A jó film az, ami arcodba nyomja az igazságot” – idézte kislányát, és ez sok esetben így is történt – az eddig háttérbe szorult, ismeretlen dimenziók most végre megmutatkozhattak a Filmszemlén.

Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti osztályának főosztályvezetője

A háttérből az előtérbe

A kezdeményezés célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő-, valamint pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók által készített filmek, a nyilvánosság és a szakemberek előtt bemutatásra, illetve értékelésre kerüljenek. „Szeretnénk minél nagyobb teret és nyilvánosságot biztosítani a sérült emberek különleges filmes alkotásai számára, hogy egészen belülről, a leghitelesebb forrásból ismerhesse meg a közönség ezt a sok esetben zárt, mégis rendkívül nyitott világot” – írja Fábián Gábor a felhívásban. 

A Filmszemle arcai: A díjnyertes Kedvesem készítője Tordasról

Kétféle szemszögből

Az integráció és elfogadás elősegítése érdekében, egy másik nagyon fontos nézőpont is megnyilvánulásaként, a filmszemlén olyan civil függetlenfilmesek és alkotói csoportok is részt vehettek, akik filmjeikben a sérült emberek világát mutatták be vagy érintették.  A speciális filmek alkotói lehet, hogy más eszközökkel, más szemszögből fogják meg az élet dolgait, azonban napi problémáik, vonzódásaik, terveik, feladataik nem igen különböznek az egészséges emberekétől: ugyanúgy ambiciózusak, ugyanúgy szerelmesek, ugyanúgy rosszul esik nekik, ha átnéznek rajtuk, és épp olyan - akár pozitív, akár negatív - szenvedélyek tudják mozgatni őket, mint minket. Mindezeken kívül  még közös bennünk: mindannyiunknak van egy sérült része, amint erre Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegének igazgatója is felhívta a figyelmet. 

A filmszemle arcai: Bogdán Attila és Horváth Szabolcs, Magyarszerdahelyről.

Attila az „Együtt” közösségi nagydíját nyerte el Otthon c. alkotásával

Szeretet mint dramaturgiai elem

A Filmszemle azonban abból a szempontból is különleges volt, hogy más filmszemlék értékrendjével szemben itt nem láthattunk sötét tónusú tragédiát, feloldhatatlan konfliktust, hatalmas, emberi drámákat. Ehelyett a színtiszta szeretet áradt a filmekből – mondta el Janisch Attila filmrendező értékelő beszédében. 

A Szemle nagydíj győztese, valamint

Fábián Gábor és a zsűri (balról jobbra): Janisch Attila filmrendező, Kulcsár Tamás filmrendező és Dr. Radványi Katalin egyetemi tanár, ELTE

Az eseményen tiszteletét tette Törőcsik Mari színművésznő, a Filmszemle fővédnöke is, akit a rendezvény megvalósításában való segítségéért a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület tiszteletbeli tagjává választotta.

 Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész

 

Díjazottak- I. Magyar Speciális Független Filmszemle

„Szemle nagydíj” (megosztott)

Neked mit jelent a szeretet?/ Vass Sándor – Püspökladány

XVID – Palota/ Papp Tibor, Góman Márk, Surányi Renátó / KOMA, Budapest

„Arcaink” nagydíj (megosztott)(aki legérzékenyebben mutatta be a sérült emberek életét és világát)

ParDown/ Kovács Ferenc, Major József, Huzlinger István, Juhász Zoltán - Tordas

Karmák – Dörnyei Tamás/ Kinter Alexandra, Soós Csaba, V Molnár István, Tóth Bálint / Északi Támpont Egyesület, Budapest

„Aranyszárny” legkreatívabb film nagydíj (megosztott)

Kedvesem/ Kovács Ferenc, Major József, Huzlinger István, Juhász Zoltán - Tordas

Nincs több utolsó/ Helstáb Martin / Pécs

„Együtt” közösségi nagydíj

Otthon/ Nagy István, Bogdán Attila – Magyarszerdahely

Közönségdíj

Hódító lódító/ Könyves Ferenc, Rózsa Sándor - Rum-kastély

Különdíjak:

„A legjobb rendezés” - Kezekbe zárt gondolatok/ Kvalla Gábor Balázs

„A legjobb vizuális megfogalmazás” - Ellentétek/ Kiss Ferenc, Szalai István - Peresznye-Zsira

„A legjobb elsőfilmes” - Munkánk gyümölcse/ Bényei Kálmán, Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz János, Rácz József, Tóth Mária - Bánhalma

„A legjobb játékfilm” - Fehér napok/ Kiss Virginia / Tiszaföldvár

„A legjobb szereplő - És te ki vagy?/ Baranyai Tünde - Ágfalva

„Speciális különdíj” - Kék pillangó/ M. Nagy László / Helemba

„A legjobb promóciós film” - Mire képes az anyai szeretet…/ Faigel Gyula, Vadas László, Lukácsy Zsófia – Budakalász

Zsűri:

Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes művész,

Dr. Radványi Katalin ELTE B.G. Gyógypedagógiai Kar, Tanszéki csoportvezető főiskolai tanár,

Kulcsár Tamás, filmrendező

A beérkezett pályaműveket itt tekinthetik meg.

Az eseményről készült fotóka a képgalériában tekinthetik meg.

Bánosi Eszter

kommunikációs referens

Társadalmi Kapcsolatok Osztálya - SZGYF Központ