Powered by EverLive.net
Európai uniós tagállamok több éves szakmai előkészítő munka után 1992-ben London központtal nemzetközi konzorciumot (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) hoztak létre azzal a céllal, hogy az ECL nyelvvizsga egységes, megbízható és érvényes mércét biztosítson a megszerzett nyelvtudás méréséhez. 1999. szeptemberében az ECL Konzorcium titkársága Londonból átkerült Pécsre, a PTE Idegen Nyelvi Titkárságára, így azóta a Pécsi Tudományegyetem irányítja a nemzetközi ECL tesztek írását, a vizsgák lebonyolítását, valamint az ECL nyelvvizsga-bizonyítványok kiadását.
 
Az "ECL" betűszóval jelölt nyelvvizsgák szakmai gondozását egy-egy neves európai egyetem, nyelviskola vállalta, amely végzi az általa képviselt nyelvből a vizsgatesztek összeállítását és a vizsgadolgozatok értékelését. 
 
Az ECL nyelvvizsga a kommunikatív nyelvoktatás során megszerzett nyelvtudást teszteli és megfelel a nyelvtudásméréssel szemben támasztott korszerű követelményeknek. Az egynyelvű - nyelvtani tesztet és fordítási feladatokat nemtartalmazó - ECL nyelvvizsga KER A2, B1, B2 és C1 szinteken méri és minősíti a négy nyelvi alapkészséget:
  •  a hallás utáni értést
  • az olvasott szöveg megértésének készségét
  • a szövegalkotási (fogalmazási) készséget
  • a beszédkészséget
Sikeres vizsga esetén a vizsgázó az ECL nemzetközi érvényességű, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kap, melyet honosíttatni nem kell.
Angolból, németből és magyar, mint idegen nyelvből kap akkreditált bizonyítványt. A többi vizsganyelvből letett ECL vizsga honosítható.
További információ a honosításról:
 
Az ECL egynyelvű nyelvvizsgák magyarországi érvényessége:
  • főiskolai, egyetemi felvételinél beszámítható a pontszámba,
  • a diploma megszerzését lehetővé teszi,
  • nyelvpótlékra jogosít.
Az SZGYF két helyszínen biztosít vizsgát: a miskolci és szombathelyi vizsgákról az alábbi linkekre kattintva olvashat bővebben: