Powered by EverLive.net

Sokan emlékszünk még a világhírű amerikai film, az Esőember főhősére, aki az átlagost sokszorosan meghaladó képességekkel rendelkező,  úgynevezett „magasan funkcionáló” autista fiatalember volt. Ezért is lehetett megtanítani az önálló élet elemeire, s akár a társadalomba való beilleszkedésre.

Azonban az autizmusnak vannak súlyosabb esetei is, amikor sokkal bonyolultabb a szakemberek, szülők helyzete. Ilyenkor a családoknak rendkívül sokat segíthet az a kapaszkodó, amit egy érdekvédelmi szervezet nyújthat a számukra.

Hazánkban ma minden 100. ember autista, s a számuk évről évre növekszik.  Évtizedekkel ezelőtt még a diagnózis felállítása sem volt könnyű, gyakran értelmi fogyatékosnak nyilvánították a különféle mentális és egészségügyi problémák halmazát felmutató, viselkedészavaros fiatalt, aki mellesleg valamilyen képességét mégis jól tudta kamatoztatni.
Harminc évvel ezelőtt szülők és szakemberek alapították meg az  Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) akkor még Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Azóta a nevük és tevékenységi körük is kibővült és az  AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára országos ernyőszervezetté váltak, s közel száz szervezetet tömörítenek. Fontos feladatuk az érdekvédelem mellett a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, képzések szervezése, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Jobbról balra dr. Szőke László, az SZGYF osztályvezetője, egyben az OFT titkára, Faragóné Juhász Andrea, fogyatékosságügyi referens
és Orsós Zsolt fogyatékosságügyi főosztályvezető, az EMMI munkatársai

Az elért eredményekről, a tervekről is hallottunk az Autisták Országos Szövetsége szakmai és családi napján, amelyre az Andrássy Élményközpontban került sor december első szombatján, s amelyen dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fogyatékosságügyi osztályvezetője, egyben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára is részt vett. A rendezvényen többek között számos hasznos szakmai előadás, izgalmas program, születésnapi torta, fotósarok várta a résztvevőket.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke megnyitó beszédét tartja

Kővári Edit, az AOSZ elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, tovább folytatják azt a következetes munkát, amelyet elődeik 1988-ban elkezdtek,  vagyis a   gyermek-   és   felnőttkorú   autista   személyek, valamint   családtagjaik   érdekeinek szervezett,  korszerű  képviseletét és  védelmét,  az életkoruknak  megfelelő  ellátásuk,  nevelésük,  oktatásuk,  foglalkoztatásuk,  szociális gondozásuk előmozdítását, esélyegyenlőségük megvalósítását, s nem utolsó sorban a társadalomba való beilleszkedésüket.

Fülöp Attila államtitkár köszöntője közben

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára  köszöntőjében hangsúlyozta, a  kormány fontos feladata, hogy az autistákat támogassa a minél önállóbb életvitelük megteremtésében, amelyhez az akadálymentesítés szélesebb körű  kiépítésén és a munkahelyteremtésen keresztül vezet az út.  Fontos, hogy a fogyatékos emberek is hasznosnak érezhessék magukat azáltal, hogy munkát végeznek, és adófizető állampolgárként el tudják tartani magukat.  Az államtitkár kiemelte az AOSZ közösségépítő tevékenységét is, majd elmondta, az autista emberek életét segíti a Digitális Autonómia Támogatás (DATA) nevű projekt is. amely a mindennapi élethelyzetek hatékony szervezésében, önállóbb kivitelezésében nyújt segítséget, s amelyhez a kormány 450 millió forint támogatást nyújtott egy uniós projekt keretein belül. Jövőre pedig 69 millió forint állami támogatást kap az AOSZ és várhatóan még az idén kiírnak egy újabb, 95 millió forintos keretösszegű pályázatot, amely az érintettek ellátását segítő feladatokat támogatja.

Az AOSZ 30 évéről  „A mi könyvünk” címmel kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők, amely elérhető a szervezet honlapján, a http://aosz.hu/a-mi-konyvunk/  linken.  Eredményeiket ismerve biztosak lehetünk abban, hogy nem csak újabb három évtizedre tervezhetnek.

Kép és szöveg:

Garamvölgyi Annamária, fogyatékosságügyi referens
SZGYF Központ – Esélyteremtési Főosztály