Powered by EverLive.net

Állat-asszisztált terápián járt az Esélyteremtési Főosztály a Napraforgó Otthonban

A Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény kedd délelőttönként egy különleges látogatót fogad: Andit, egy fekete, mudi jellegű keverék terápiás kutyát.

Dr. Nagy Erzsébet felvezetőnek és Valkai Adrienn az intézmény mozgásterapeutájának köszönhetően a fogyatékossággal élő és a demens ellátottak egyórás terápián vehetnek részt a vidám, fekete kutyussal. Ott jártunkkor fennjáró és kerekesszékben ülő ellátottak is részt vettek a foglalkozáson, mely azzal kezdődött, hogy egy mondókával a lakók köszöntötték a négylábú látogatót. Ezt követően a terápiás kutya minden résztvevőhöz egyenként odament és a köszöntés viszonzásaként mindenki egy trükköt kérhetett tőle. Így volt lehetőségünk Andit körbe perdülni és pacsit adni látnunk, miközben mindenhol megkapta az érte járó simogatást és jutalomfalatot. Már a foglalkozás ezen korai szakaszában meggyőződhetünk róla, hogy a demenciában szenvedő ellátottak számára is nagy örömet jelent a kutyával való interakció. A ráhangolódás követően Andi kutyus „irányításával” közös torna következett, melyen külön hangsúlyt kapott a nagymozgás és a finommozgások koordinációjának fejlesztése is.

Ezt követte talán a foglakozás legnépszerűbb része: a kutyushoz tartozó tárgyak elrejtésre kerültek, a résztvevő lakóknak pedig meg kellett keresni az elrejtett tárgyakat, majd azokat (póráz, kendő, nyakörv) a kutyára vissza kellett rakni. Miután az Andi nevű mudi kutyus többszörösen feldíszítésre került, jött a „kutyacica” elnevezésű játék, mely során a résztvevők labdázni kezdenek egymással. Amennyiben a labda leesne, a cicának kikiáltott kutya elkapja és segítőkészen odaviszi annak a lakónak, akinek szánták. A játékot követte a kutyustól való búcsúzkodás, mely mondókát és sok simogatást éppúgy tartalmazott.


A Napraforgó Otthonban megfigyelt állat-asszisztált terápia egy kiváló példája azoknak az intézményben külsős együttműködésével megvalósítható mentálhigiénés foglalkozásoknak, amelyek nemcsak az egyes résztvevők elszigetelődésének csökkentését, fejlesztését támogatják, de örömforrásként az ellátottak életminőségét is javítják.

Az Esélyteremtési Főosztály nevében külön köszönetet szeretnénk mondani az Intézményi Kollégák mellett Valkai Adriennek és Dr. Nagy Erzsébetnek azért, hogy Andi kutyussal együtt minden kedden különleges élményekkel gazdagítják a lakók életét.

SZGYF Esélyteremtési Főosztály