Hódít a birkózás a gyermekotthonokban

A rendszeres edzések pozitív hatásairól, a lehetőségekről és a hosszútávú célokról beszélgettünk Vásárhelyi Jánossal, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola  igazgatójával, valamint Balogh Vilmossal, a NIKÉ SE vezetőjével.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon bázisintézménye az otthonban élő gyermekek sport- és szabadidőprogramjainak. Tavaly tavasz óta a birkózás is a Gyermekotthon sportpalettáját színesíti a NIKÉ Sportegyesülettel való együttműködésnek köszönhetően. Az egyesület azonban nemcsak sportolási lehetőséget kínál, hanem olyan életpályamodellt, mely lehetővé teszi a hazai és a határon túli gyermekvédelmi ellátásban élő fiatalok továbbtanulását is. 

 Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatója és a gyerekek 

Hogyan kezdődött az együttműködés?

Balogh Vilmos: A NIKÉ SE jóvoltából a birkózás már régóta jelen van a gyermekvédelemben. Hivatalosan azonban Bátori Zsolt főigazgató úrral indítottuk el, aki akkor még a Somogy Megyei Kirendeltség igazgatója volt. A NIKÉ SE a „Birokra Magyar!” programból fejlődött ki, ami több sportágban nyújt sportolási lehetőséget a gyermekvédelmi szakellátás gondozásában élő gyermekek számára. 2008-ban olyan falusi programot szerveztünk, ahol a gyerekek grundbirkózás, grundkézilabda és grundfoci oktatáson vehettek részt, erre épült rá később a kárpát-medencei magyarság programja. A Kárpát-medencéből főleg Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből jönnek hozzánk gyerekek Böjte Csaba segítségével. Orbán Győzővel, a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökével és veterán Európa-bajnoki címet szerző birkózóval együtt hoztuk létre az egyesületet, és az országban már számos helyen szerepelünk. Somogyban négy helyen: Kaposváron, Nagyszakácsiban, Balatonbogláron, Fonyódon, továbbá most már Bicskén, Sárbogárdon és természetesen Budapesten két gyermekotthonban.

Vásárhelyi János: Minket tavaly tavasszal keresett meg Balogh Vilmos, hogy szeretne birkózást tanítani a gyerekeknek. Nagyon örültünk a megkeresésnek. A kilencven férőhellyel rendelkező szakellátó intézményünknek van egy általános iskolája is, és két szakmai egységgel működünk. A gyerekek itt vannak délután és hétvégeken is, ezért ha értelmes, hasznos szabadidős lehetőséggel gazdagodik az intézmény kínálata, akkor azt bizony örömmel kell fogadni. Heti két alkalommal délutánonként az intézmény tornacsarnokában fiúk és lányok, kicsik és nagyok szakavatott edző, birkózó bajnok, Vámos Péter vezetésével lassan egy éve edzenek már. Vilmos a beindulásnál folyamatosan hozta a szakembereket, az ifjúsági sportolóit, és egyéb infrastrukturális dolgokban is segített. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, eleinte szinte hetente jött, és ahogy látta, hogy a tárgyi, személyi, infrastrukturális feltételek adottak, és a gyerekekben megvan a motiváció, a küldetése más irányokba is erősödött, most már Budapest felé is.

Az eddig eltelt rövid idő alatt értek már el sikereket a bicskei gyerekek?

Vásárhelyi János: Több alkalommal tartottunk bemutatót. A nyári szünetben például a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, illetve az SZGYF főigazgatója, Bátori Zsolt is tiszteletét tette nálunk. A szeptemberi évadnyitó rendezvényünkön szintén tartottunk birkózó bemutatót, amelyen a társintézmények sportszerető szakemberei, az intézmények vezetői, igazgatói, illetve a fenntartó részéről is többen részt vettek. Verseny is volt már több korcsoportban, és sikerült nagyon elegánsan lebonyolítanunk. A bemutatók alkalmával nem csak a mi gyerekeink mutatták meg tudásukat, hanem ifjúsági, olimpiai bajnok, felnőtt világbajnok sportolók is eljöttek. Például Majoros István. Ők olyan példaképek, akik kitartó szorgalommal eljutottak országos és nemzetközi versenyekre, és ott nagyon eredményesen helytálltak. 

Balogh Vilmos, a NIKÉ SE vezetője

Szívesen jelentkeznek a gyerekek?

Vásárhelyi János: A bemutatók azt a célt is szolgálják, hogy azok a gyerekek, akik eddig nem vettek részt az edzéseken, láthassák, hova lehet eljutni szorgalommal és kitartással. Bármikor jelentkezhetnek, ha úgy érzik, hogy akaratuk, erejük van ehhez. Azért azt tudni kell, hogy más sportágakban is jeleskednek a gyerekeink: asztaliteniszben, fociban is. A felcsúti Puskás Akadémiával is kapcsolatban vagyunk, több gyerekünk is naponta jár át edzésre, és veszt rész hétvégi futballtornákon, vagy megyei szintű bajnokságokon különböző korcsoportokban. A birkózásnak olyan többletet kell nyújtania, hogy a gyerekek választása erre essen, mert sok lehetőség van nálunk.

Ilyen többlet lehet például az edző személye. Ki edzi a gyerekeket?

Vásárhelyi János: Fehérvárról jár ide Vámos Péter edző, ő magyar bajnok volt, de nemzetközi versenyeken is komoly eredményeket ért el. Szakemberként nagyon jó fizikai és pszichés terhelést tud adni a gyerekeknek, és látja, mit lehet egy-egy gyerekből kihozni. Sok segítő megfordul itt nálunk, de kevés az olyan szakavatott ember, aki jó érzékkel kezeli a gyerekeinkkel kapcsolatos folyamatos kihívásokat.

Balogh Vilmos: Az volt a célunk, hogy a legjobb szakemberek készítsék fel a gyerekeket, mert így nemzetközi versenyeken is el tudjuk indítani őket. Peti kétszeres szenior világ- és magyar bajnok, a magyar válogatott tagja volt, és közel 30 éven keresztül a Szondi SE-nek volt az edzője, rengeteg világklasszis nyert érmet Európa- és világbajnokságokon a keze alatt. Ha a legjobbat adjuk a gyermekvédelemben nevelkedő gyerekeknek, akkor láthatjuk, hogy tehetség tekintetében nincs különbség köztük és a családban nevelkedő gyerekek között, de csak akkor lehetnek versenyben velük, ha a legjobb szakemberek edzik őket.

Megfigyelhető valamiféle változás a gyerekek személyiségében, magatartásában?

Vásárhelyi János: Nagyon komoly személyiségformáló ereje van a rendszeres edzéseknek. A birkózásnak komoly szabályai vannak – alkalmazkodni kell, és hamar jön az eredmény, ami a gyerekek számára nagyon fontos, mert ők nem tudnak heteket, hónapokat várni. Itt pedig akár egy percen belül is kiderül, győztem-e vagy kikaptam. A személyiségformáló ereje abban is rejlik, hogy a birkózás levezeti az agressziót, a stresszt és feszültséget. Nálunk sok „nehéz” gyerek nevelkedik, akik számára kiemelten fontos a napi fizikális leterhelés. Ennek egyik fontos láncszeme a birkózóedzéseken való részvétel. Persze van, amikor kicsit kevesebben vannak az edzéseken, máskor többen, de nincs ezzel semmi baj. Ha rossz passzban vagyunk, akkor nincs kedvünk birkózni, és megcsappanhat az akaraterőnk is – ezt tiszteletben tartjuk, mert tudjuk, hogy ezeknél a gyerekeknél a kitartás, a szorgalom és az akaraterő nagymértékben hiányzik. Apró, sziszifuszi munkával, finom technikákkal lehet munkára fogni őket, ami nem könnyű feladat. De vannak kitartó, szorgalmas és tehetséges gyerekek, akik akár magasabb szintű megmérettetésen is részt tudnak majd venni.

A gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekeknél mindig van egy hierarchikus sorrend. Sajnos ez nem mindig szellemi, intellektuális sorrendet jelent, hanem a fizikai erő hierarchiáját. Ha új gyerek érkezik az intézménybe, a ranglétrát meg kell másznia, és ezt szabályos keretek között az edzésekkel tudjuk gyorsítani, egy külső személy koordinálásával. Kónya Endre szakmai egységvezető, igazgató-helyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről-hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását.

„Komoly személyiségformáló ereje van a rendszeres edzéseknek”

Balogh Vilmos: A birkózás elhivatottság, körülbelül hét-nyolc alkalommal kell edzeni egy héten, hogy magas szintre jussanak. Nem baj, ha a birkózással párhuzamosan más sportokat is űznek a gyerekek, hiszen azok is segítik a jellembeli formálódást, fegyelemre nevelnek. Ezeket a hatásokat a Cseppkő Gyermekotthonban már pszichológus szakemberek segítségével is felmérték: akit megragad a birkózás világa, az már családtagként kezeli többi sporttársát. A kárpátaljaiakkal is szinte családként vagyunk együtt, hiszen háromhavonta mennek csak haza, tehát a sportnak köszönhetően erős érzelmi kötődés alakul ki hosszútávon. A birkózás azért is formálja a jellemet, mert nem ütik a gyerek fejét, hanem földhöz vágnak, ahonnan újra és újra fel kell kelni. A birkózásban ketten vannak a szőnyegen, és nem lehet harapni, csúnyán beszélni, rúgni, ütni, mert lezavarnak.

Nemcsak jellemformáló erő rejlik ebben a sportban, de annak, aki komolyan veszi, lehetőséget ad arra, hogy 18 évesen gyermekfelügyelőként álljon munkába. Budapesten erre már van példa, és remélhetőleg később Bicskén és a többi intézetben is lesz. Az ilyen fiatalokat példaként lehet állítani a többi gyerek elé, hogy aki sportol, az a munkában, gyermekfelügyelőként is meg tudja állni a helyét. A sportolást össze tudja egyeztetni a tanulással, munkával, és hosszútávon tud tervezni ezekkel a lehetőségekkel. 

„Vámos Péter szakemberként nagyon jó fizikai és pszichés terhelést tud adni a gyerekeknek, és látja, mit lehet egy-egy gyerekből kihozni.”

Gondoltatok már arra, hogy nyittok a város felé, és onnan is hívtok gyerekeket edzeni?  

Vásárhelyi János: Nem csak az állami gondoskodásban lévő gyerekek vesznek részt ezeken az edzéseken, hanem az itt működtetett iskolából, illetve a járásból is fogadunk gyerekeket. Az általános iskolánkban már majdnem egálban vannak a bejáró és a szakellátott gyerekeink, és ez minősíti az ott folyó munkát is, mert ha nem lenne jó a szakmai, pedagógiai és módszertani szolgáltatás, akkor a bejáró gyerekek nem lennének itt. Úgy gondolom, hogy talán ősszel jön el az a pillanat, amikor nemcsak az iskolánkba járó gyerekeket tudjuk fogadni, hanem a város felé is nyitni tudunk. Az kicsit nehezíti a dolgot, hogy a városban egész napos oktatás van, tehát délután is iskolában vannak a gyerekek.  

Tervezitek-e továbbterjeszteni a birkózást Fejér megyében? Mennyire oldható meg a nevelőszülőknél, lakásotthonokban élő gyerekek bevonása?

Balogh Vilmos: Sárbogárdon és Székesfehérváron a múlt évben megkezdődtek az előkészületek, és két iskolában leszünk bent: az egyik egy középiskola Fehérváron, a másik pedig egy sárbogárdi általános iskola. Mátrahalmi Tiborral, a Fejér Megyei Kirendeltség igazgatójával együtt, az ő instrukciói alapján indítottuk útjára a programot. A nevelőszülői hálózatot úgy fogjuk bevonni, hogy az általános iskolában ugyanúgy meghívjuk őket a toborzóra, és kiosztjuk az edzési időpontokat.

„Akit megragad a birkózás világa, az már családtagként kezeli a többi sporttársát.”

Milyen hosszútávú céljaitok vannak?

Balogh Vilmos: Országos szinten szeretnénk birkózást oktatni a gyermekeknek. Folyamatosan bekapcsoljuk azokat a gyermekvédelmi intézményeket, ahol erre igény van. Szeretnénk, ha minden megyében lenne egy olyan központ, mint amilyen Bicske. Mindezt gyakorlati úton, alulról felfelé építkezve kívánjuk létrehozni, ahogy eddig is mindent a NIKÉ SE történetében. Minden gyermekvédelmi intézményhez, melyben jelen vagyunk, szeretnénk társítani egy határon túli intézményt, és onnan is jöhetnek majd gyerekek a táborokba, például Zamárdiba, ahogy ez már tavaly is megtörtént. Nem titok, szervezünk majd egy gálát a Nemzeti Színházban, ahol szeretnénk bemutatni a határon túli programunkat.

Az eseményről készült fotókat a képgalériában tekinthetik meg.

Bánosi Eszter

kommunikációs referens

Társadalmi Kapcsolatok Osztálya – SZGYF Központ

 

Cookie-k használata az oldalon.

Annak érdekében, hogy önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon, ahogy azt más webhelyek és internetszolgáltatók is teszik. Az EU törvények értelmében önnek hozzá kell járulnia a sütik használatához.