HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49

„Nekem olyan a kerekesszék, mint az egészséges embereknek a bicikli”

Kollégánk, Kolonics Krisztián dékáni elismerésben...

Ünnepségen adta át Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mb. főigazgató-helyettese és Wirtz Ágnes, a Világszép Alapítvány...

Nagy érdeklődés mellett, vidám hangulatban zajlott január 26-án, szombaton az a vidám családi nap, melyet a nevelőszülői hivatás...

Spányi Antal megyéspüspök is fogadta munkatársainkat

December 11-én a Fejér Megyei Kirendeltség, valamint a...

A Zalai Hírlap sportrovatának tagjai, tudósítói és a felkért sportszervezetek a hagyományokhoz híven, 2018 végén ismét megválasztották az év...
banner4.jpg

 

 

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel találkoztak munkatársaink - A lelkigondozás volt a téma

Január 7-én  a huszonhetedik Osztozó-fórumon dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel találkoztak a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben azok a Bács-Kiskun megyei szociális és gyermekvédelmi munkatársaink, akik a régió intézményeiben, ellátóhelyein a hitéletet, a vallásgyakorlás lehetőségét aktívan segítik, szervezik, feltételeit megteremtik az ott lakók számára (Bács-Kiskun megye és az érsekség területe egybeesik).

Dr. Tóth Mária kirendeltségigazgató és Késmárki Zsolt, a Főigazgatói Iroda témafelelős munkatársa vezetésével azért jöttek össze előadásra és kötetlen beszélgetésre az érsek úrral, hogy megosszák tapasztalataikat munkájukról és meghallgassák a főpásztor gondolatait az egyház szociális-társadalmi szerepvállalásáról, annak konkrét megvalósulási formáiról a megyében, számos személyes epizóddal, lelkipásztori élménnyel illusztrálva.

Ritka, ezért fontos és kölcsönösen gazdagító egy ilyen találkozás mindkét fél számára, mert a főpásztor személyesen beszélgethet a terepen működő munkatársakkal, akik állami intézményben dolgoznak ugyan, de az ellátottak Alaptörvényben rögzített lehetőségét a vallásgyakorlásra,  a hitélet megélésére aktívan, motiváltan segítik.

Szóba kerültek a társadalmi-gazdasági folyamatok nyomán beálló változások, az egyház belső életét érintő kérdések, az infrastruktúra, a lelkipásztori jelenlét és ellátás kihívásai, és több epizód egy főpásztor napi teendőivel kapcsolatban is: hogyan találkozik papjaival, milyen ügytípusokban kell néha igen nehéz döntéseket hoznia, milyen örömforrásokat jelentenek a lelkipásztori látogatások.

Meghívott vendégként jelen volt Cselik Beatrix egyházmegyei Karitász-igazgató is, akivel a szeretetszolgálat konkrét lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők.

Az érsekség meghívására elfogyasztott ebédet követően – kulturális és hitélményt adó programként – szakszerű, tartalmas vezetéssel lehetőség nyílt a gyönyörűen felújított Astriceum Érseki Múzeum, a székesegyház és a ritka kincseket rejtő érseki könyvtár megtekintésére is.

Késmárki Zsolt társadalmi kapcsolatokért felelős referens
SZGYF Főigazgatói Iroda