HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49

Spányi Antal megyéspüspök is fogadta munkatársainkat

December 11-én a Fejér Megyei Kirendeltség, valamint a...

Nagy érdeklődés mellett, vidám hangulatban zajlott január 26-án, szombaton az a vidám családi nap, melyet a nevelőszülői hivatás...

A Zalai Hírlap sportrovatának tagjai, tudósítói és a felkért sportszervezetek a hagyományokhoz híven, 2018 végén ismét megválasztották az év...

„Nekem olyan a kerekesszék, mint az egészséges embereknek a bicikli”

Kollégánk, Kolonics Krisztián dékáni elismerésben...

Ünnepségen adta át Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mb. főigazgató-helyettese és Wirtz Ágnes, a Világszép Alapítvány...
banner4.jpg

 

 

„Mi leszek, ha nagy leszek?”

Ünnepségen adta át Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mb. főigazgató-helyettese és Wirtz Ágnes, a Világszép Alapítvány elnöke november 28-án az alapítvány Hűvösvölgyi úti központjában a „Mi leszek, ha nagy leszek?”című pályázat díjait, amelyet az Esélyteremtési Főosztály, Gyermekjogi Osztálya írt ki a szakellátásában élő gyermekeknek.

Mi leszel, ha nagy leszel?, ezt a kérdést minden gyermeknek legalább egyszer felteszik a felnőttek. Ki előbb, ki később gondolkodik el a válaszon, arról hogy milyennek képzeli a jövőjét, mi kell ahhoz, hogy az álma valóra váljon, és olyan hivatása legyen, amiben örömét leli.
Az SZGYF Esélyteremtési Főosztály, Gyermekjogi Osztálya által kiírt pályázat lehetőséget adott arra, hogy a szakellátásban élő gyermekek és fiatal felnőttek bemutathassák, hogy mi foglalkoztatja őket a jövőjükkel kapcsolatban, felnőttként milyen szakmában, hivatásban képzelik el magukat. Jelen helyzetükben mennyire tartják elérhetőnek az álmaikat, mit kell annak eléréséhez teljesíteniük és milyen segítségre számítanak az intézménytől, a nevelőktől.

A pályázatban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott gyermekvédelmi intézmények gondozottjai, utógondozottjai vehettek részt. A tizenkét év alatti gyermekek rajzon, a nagyobbak írásban mutathatták be, hogy mivel szeretnének foglalkozni felnőttként.

A kiírásra összesen 93 pályamű érkezett, ebből 33 rajz és 60 írásmű. A lányok és a fiúk közel azonos arányban pályáztak és az életkori megoszlás is egyenletesen alakult. A legtöbben Borsod megyéből, Somogyból és a fővárosból pályáztak. Tizenhárom pályázat nevelőszülőknél élő gyermektől érkezett.

A szervezők a zsűri elnökének a Világszép Alapítvány vezetőjét, Wirtz Ágnest kérték fel, mivel az általa működtetett alapítvány a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek segítésére szerveződött, nekik nyújt lelki támogatást, megerősítést, bátorítást. Az alapítvány önkéntes mesélőket képez, akik a gyermekotthonokban rendszeresen tartanak mesefoglalkozásokat.

A pályázatok bírálói Wirtz Ágnes, az alapítvány elnöke, dr. Horváth Etelka, az Esélyteremtési Főosztály, Gyermekjogi Osztálya mb. vezetője, Fülöpné Andrékó Klára gyermekvédelmi referens és Kalla Tímea társadalmi kapcsolatokért felelős referensek voltak.

A Világszép Alapítvány Hűvösvölgyi úti központjába kaptak meghívást november 28-án a díjazottak és kísérőik, hogy a részükre rendezett ünnepségen átvegyék a pályázat nyereményeit.

Az eseményen részt vett Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mb. főigazgató-helyettese, dr. Horváth Etelka, az Esélyteremtési Főosztály, Gyermekjogi Osztálya mb. vezetője és Fülöpné Andrékó Klára gyermekvédelmi referens.

A megjelenteket Wirtz Ágnes köszöntötte, majd az alapítvány önkénteseinek mesemondó előadása és gitárjátékkal kísért éneke segítette a ráhangolódást az ünnepi eseményre.
A Világszép Alapítvány elnöke elmondta, hogy a beérkező pályázatok bírálata teljesen pártatlanul zajlott, hiszen a zsűri tagjai nem ismerték a mű készítőjének nevét és az intézményt sem, ahol élnek. Wirtz Ágnes hozzátette: valamennyi pályázó elismerést érdemel, ezért egyedi értékelést is tartalmazó oklevelet készített a résztvevőknek, amit Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója írt alá.

Az ünnepség a díjak átadásával folytatódott. Először a rajz kategória győztesei vehették át megérdemelt jutalmukat.

A pályázat rajz kategória nyertesei:

I.    helyezés: Scheffer Kitti Judit
II.    helyezés: Koleszár Levente
III.    helyezés: Hegedűs Viola Katalin

lettek, mindhárman  Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek. A kategória helyezettjei tanítónőként, rendőrként és gyermekeket nevelő anyukaként képzelik el a jövőjüket.

Különdíjban a Hajdú Bihar Megyéből érkező Ludman Sándor részesült, aki a rajza szerint tűzoltó szeretne lenni.


A pályázat fogalmazás kategória győztesei:

Helyezettek:
I.    helyezett: Visi Zsófia
II.    helyezett: Orgován Attila
III.    helyezett: Lobitz Natália

A Somogy megyei Zsófi angoltanárként képzeli el a jövőjét, fogalmazásában egy angolóra kellős közepén találjuk magunkat, ahol elmarad a dolgozatírás és egy bensőséges, őszinte tanár-diák beszélgetésnek lehetünk a részesei.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Attila hegesztő szeretne lenni, kedveli a szakmával kapcsolatos újdonságokat és szívesen olvas a hegesztéssel kapcsolatos írásokat. Attila, ha felnő, családot szeretne alapítani és házat venni a szeretteinek.

A Zala megyei Natália az anyaságnak szeretné szentelni az életét, de azt is tudja, hogy előtte szakmát kellene tanulnia. Vágya, hogy egyszer cukrász legyen, és csodaszép tortákat készíthessen a gyermekeknek.

Különdíjban részesült a budapesti, jelenleg másodéves vegyészmérnök-hallgató Bocor Ráhel Fatima, aki mint mondta sokat tanult, hogy elérje célját. Vágya, hogy munkája hivatása legyen és ne csak dolgozni menjen, hanem értéket teremtsen.

A pályázat nyerteseinek az okleveleket és az ajándékcsomagokat Wirtz Ágnes, az ajándékutalványokat Czibik Norbert főigazgató-helyettes adta át. Minden nyertes egyedi értékelést tartalmazó oklevelet kapott a csokoládé és a mesterség fontosságáról szóló nyomtatott népmese mellé, valamint saját rajzának, illetve írásának a másolatát kapszulába zárva azzal az ajánlással, hogy tíz év múlva nyissa fel és nézze meg elérte-e célját, lássa, milyen jövőt képzelt el magának gyermekkorában.

Czibik Norbert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nevében 60.000 Ft, 40.000 Ft és 20.000 Ft értékű ajándékutalványokat adott át a kategóriagyőztes első három helyezettnek.

A főigazgató-helyettes gratulált a pályázat nyerteseinek és az igazgatóság nevében megköszönte a pályázat lebonyolításában résztvevők munkáját.

A díjátadó közös ebéddel zárult.

A Világszép Alapítvány ezen a délelőttön is teljesítette küldetését: elfogadó szeretetet és egyéni figyelmet adott a gyerekvédelmi gondoskodásban élőknek, akik megtapasztalhatták, hogy a világ számukra is szép és lehetőségekkel teli.


Gajdos Erzsébet Borbála társadalmi kapcsolatokért felelős referens
SZGYF Központ – Főigazgatói Iroda