HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49

Spányi Antal megyéspüspök is fogadta munkatársainkat

December 11-én a Fejér Megyei Kirendeltség, valamint a...

„Nekem olyan a kerekesszék, mint az egészséges embereknek a bicikli”

Kollégánk, Kolonics Krisztián dékáni elismerésben...

A Zalai Hírlap sportrovatának tagjai, tudósítói és a felkért sportszervezetek a hagyományokhoz híven, 2018 végén ismét megválasztották az év...

Nagy érdeklődés mellett, vidám hangulatban zajlott január 26-án, szombaton az a vidám családi nap, melyet a nevelőszülői hivatás...

Ünnepségen adta át Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mb. főigazgató-helyettese és Wirtz Ágnes, a Világszép Alapítvány...
banner4.jpg

 

 

Kárpátalján jártunk

A Károlyi István Gyermekközpont több éve együttműködik, testvérkapcsolatot ápol a kárpátaljai Ráton található Szent Mihály Gyermekotthonnal.
A Gyermekotthonban elhelyezett gyermekek, gondozóik és az otthon vezetői rendszeresen részt vesznek a Károlyi István Gyermekközpont rendezvényein, most viszont Rátról érkezett meghívó az intézményünkbe.

A Szent Mihály Gyermekotthon 2018. április 27-én a ráti római katolikus templomban és a gyermekotthonban rendezett ünnepség keretében nyitotta meg 4. házát, amelybe már be is költözött hat testvér. Annak ellenére, hogy a gyerekek még csak ukránul beszélnek, érkezésüktől jól feltalálták magukat a magyar környezetben. Az alkalomból tartott ünnepi szentmisét Majnek Antal, a munkácsi egyházmegye püspöke mutatta be, szentbeszédet Puss Sándor kassai plébános mondott. A misén segédkezettek és énekeltek a ráti gyermekotthonban élő gyermekek.

Az ünnepség a gyermekotthonban folytatódott, ahol lenyűgöző műsort adtak a ráti gyerekek, akiknek táncaikat, énekeiket egy-egy köszöntő követett. A műsorban – a Károlyi István Gyermekközpont nevében - verssel kedveskedett az ünnepelteknek Baranyi Csaba utógondozói ellátottunk.

Köszöntőket az ukrán állami szervezetek képviselői, az építkezésben közreműködő hollandok és osztrákok képviselői valamint a magyar kormányzat nevében dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára mondott.

Természetesen az ünnepség után gyerekeknek felnőtteknek egyaránt jutott idő a régi kapcsolatok ápolására, játékra, beszélgetésre.

Gyermekközpontunkat ellátottjaink, Baranyi Csaba, Czinka Emese, Kertész Tamás és Lovas Ádám valamint Lázár Mária fejlesztőpedagógus,Bíró Endre általános igazgatóhelyettes és Kádas István mb.intézményvezető képviselte. A magyar és az ukrán utakon a delegáció szállításáról Németh József gépkocsivezető gondoskodott. A határon történő átkelésben segítséget nyújtott Magyarország Ungvári Főkonzulátusa.  Külön köszönjük Berkecz Jánosné konzulasszony önzetlen figyelmességét.

Ráti barátaink úgy engedték hazafelé vezető útjára delegációinkat, hogy másfél hónap múlva, június 18-19-én Fóton az Országos Nyárköszöntő Fesztiválon újra találkozunk.

Úgy legyen!

Kádas István mb. intézményvezető
Károlyi István Gyermekközpont, Fót