Powered by EverLive.net
Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság
Vezető neve és elérhetőségei
Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 42.
Postacím: 1132 Budapest, Visegrádi u. 49.
Telefonszám: +36-1-769-1846
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság (OGYSZB) a főigazgató mellett önálló belső szervezeti szabályokat (működés, képviselet, kiadmányozás, ügyintézés) tartalmazó ügyrend alapján működő, szakértőkből álló testület, amelynek tagjait és vezetőjét a miniszter jelöli ki.

1. A gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében másodfokú hatóságként eljáró megyei, fővárosi kormányhivatal megkeresésére felülvizsgálja a megyei és fővárosi gyermekvédelmi szakértői bizottságnak a gyermek gondozási helyének meghatározása tárgyában készített szakmai véleményét, ha azt az érdemi határozat elleni fellebbezési eljárásban kérték.

2. Szakmai véleményt készít a nevelésbe vételi eljárás, illetve a gondozási hely megváltoztatására irányuló eljárás során, ha a gyermek gondozási helyeként a megyei, fővárosi gyermekvédelmi szakértői bizottság, illetve a gondozási hely megváltoztatását javasoló szerv vagy személy a központi speciális gyermekotthont javasolja.

3. Az elsőfokú gyámhatóság felkérésére szakmai véleményt készít a gyermek új elhelyezési tervéhez.

4. A központi speciális gyermekotthon értesítése alapján nyilvántartást vezet a gyermekotthon üres férőhelyeiről.

5. Javaslatot tesz a gyermek teljes körű ellátásának 2 évet meghaladó időtartamára a speciális gyermekotthonban, a speciális lakásotthonban, a gyermekotthon speciális csoportjában, illetve a központi speciális gyermekotthonban.

6. A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat felkérésére elvégzi - az elhelyezés lejártát megelőzően legalább 3 hónappal - a központi speciális gyermekotthonban elhelyezett gyermek állapotának felülvizsgálatát.

7. A nevelőszülőnek jelentkező személy, továbbá a nevelőszülő kérelmére megszervezi a nevelőszülőnek jelentkező személy vagy a nevelőszülő pszichológiai alkalmasságának ismételt vizsgálatát és a pszichológus szakértők véleményét megküldi a nevelőszülőnek jelentkező személy vagy a nevelőszülő számára.

8. Tevékenységéről évente (a tárgyévet követő év január 31-ig) beszámol a miniszternek.