Powered by EverLive.net
Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság
Vezető neve és elérhetőségei
Cím: 1134 Budapest, Tüzér u. 42.
Postacím: 1132 Budapest, Visegrádi u. 49.
Telefonszám: +36-1-769-1846
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság (OGYSZB) a főigazgató mellett önálló belső szervezeti szabályokat (működés, képviselet, kiadmányozás, ügyintézés) tartalmazó ügyrend alapján működő, szakértőkből álló testület, amelynek tagjait és vezetőjét a miniszter jelöli ki.

1. Szakmai véleményt készít a nevelésbe vételi eljárás, illetve a gondozási hely megváltoztatására irányuló eljárás során, ha a gyermek gondozási helyeként a megyei, fővárosi gyermekvédelmi szakértői bizottság, illetve a gondozási hely megváltoztatását javasoló szerv vagy személy a központi speciális gyermekotthont javasolja.

2. Felülvizsgálja a megyei és fővárosi gyermekvédelmi szakértői bizottságnak a gyermek gondozási helyének meghatározása tárgyában készített szakmai véleményét, ha azt az érdemi határozat elleni fellebbezési eljárásban kérték.

3. Az elsőfokú gyámhatóság felkérésére szakmai véleményt készít a gyermek új elhelyezési tervéhez.

4. Az országos bizottság javaslatot tehet arra, hogy a gyermek teljes körű ellátásának időtartama a speciális gyermekotthonban, a speciális lakásotthonban, a gyermekotthon speciális csoportjában, illetve a központi speciális gyermekotthonban a 2 évet meghaladja.

5. A gyámhatóság felkérésére a központi speciális gyermekotthonban elhelyezett gyermek ellátási szükségletének felülvizsgálatát elvégzi

6. Kérelmére megszervezi a nevelőszülő pszichológiai alkalmasságának ismételt vizsgálatát és a pszichológus szakértők véleményét megküldi

7. A központi speciális gyermekotthon értesítése alapján nyilvántartást vezet a gyermekotthon üres férőhelyeiről.

8. Tevékenységéről évente (a tárgyévet követő év január 31-ig) beszámol a miniszternek.